Rozwiąż równanie
aS :): Rozwiąż równanie:
4
x+1−5*2
x+1+4=0
Doszedłem do miejsca 2
2(x+1)+5*2
x+1+2
2=0 i utknąłem

z góry dziękuję za pomoc
2 mar 22:10
medonster: podstaw t = 2
x+1, otrzymasz funkcję kwadratową
2 mar 22:11
sushi_ gg6397228:
2x= t
4x+1= 4* 4x
2 mar 22:11
Aga1.: 4x+1=22x*4, a 2x+1=2*2x
podstaw 2x=t, gdzie t>0
2 mar 22:13
aS :): Czyli 4t
2+10t+4=0
2 mar 22:18
sushi_ gg6397228:
w pierwszym przykłądzie stał − przed 5
2 mar 22:24
aS :): Ahaaa

wlasnie dwa wyniki ujemne ,mi wychodziły

Ok dzięki ^^
2 mar 22:27
aS :): | | 1 | |
Wyszło mi t∊(−∞: |
| )∪(2:+∞) |
| | 2 | |
mógłby ktoś sprawdzić ?
2 mar 22:30
sushi_ gg6397228:
przeciez tam byl rownanie, a nie nierownosc
podstaw x= 2 oraz x= 0,5 do wyjsciowego i policz czy wyjdzie 0
2 mar 22:32
medonster: Chwila, masz rozwiązać równanie, a wyszedł Ci przedział? Jakim cudem
2 mar 22:32
aS :): no tak

ale debil ze mnie
2 mar 22:46