wielomiany
Mati2541: a)(3x−1)(x2−9)−2x(x2−9)=0
2 mar 22:06
Ajtek:
(x
2−9) przed nawias

.
2 mar 22:07
Mati2541: czyli (x2−9) (3x−1)−2x=0
i teraz wymnożyć?
2 mar 22:09
Mati2541: okej już wiem to co zostanie po wyłączeniu wpisujemy w jeden nawias i przyrównujemy do zera
wychodzi: x
2−9=0 i x−1=0
wyniki to 3 i 1

Dzięki wielkie
2 mar 22:16
Ajtek:
Prawie dobrze zapis, wnioski nie poprawne

(x
2−9)(3x−1−2x)=0
2 mar 22:17
Ajtek:
x
2−9=0
Szukaj tutaj błenego rozwiązania
2 mar 22:18
sushi_ gg6397228:
x2=9 −−> x= 3 ⋁ x= −3
2 mar 22:18