Zadania optymalizacyjne
bbbb:
Suma długości wysokości trapezu równoramiennego i obu jego podstaw jest równa s. Wyznacz
tangens kąta, jaki tworzy z podstawami przekątna tego trapezu, wiedząc, że jego pole jest
największe z możliwych.
2 mar 22:04
Eta:

Z treści zadania : a+b+h= s ⇒ a+b=s−h
| | 1 | | a+b | |
P(tr)= |
| *(a+b)*h i |AE|= |
| |
| | 2 | | 2 | |
P(h)=0,5(s−h)*h = −0,5h
2+0,5s*h −−− f. kwadratowa, parabola ramionami do dołu
to osiąga maksimum dla odciętej wierzchołka:
| | −0,5s | |
hmax= |
| = 0,5s , to (a+b)max= s−0,5s= 0,5s |
| | 2*(−0,5 | |
to |AE|= 0,25}*s
| | h | | 0,5 s | |
tgα= |
| = |
| = 2 |
| | |AE| | | 0,25s | |
2 mar 23:29
Janek191:

Mamy
a + b + h = s ⇒ a + b = s − h
Pole trapezu
P = 0,5 *( a + b)*h = 0,5*( s − h)*h = 0,5 s*h − 0,5*h
2
P(h) = − 0,5*h
2 + 0,5s*h
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | − 0,5 s | |
Pole jest największe dla h = p = |
| = 0,5 s |
| | − 1 | |
wtedy
a + b = s − 0,5 s = 0,5 s
oraz
| | a + b | | 0,5 s | |
x + b + x + b = a + b ⇒ x + b = |
| = |
| = 0,25 s |
| | 2 | | 2 | |
| | h | | 0, 5 s | |
tg α = |
| = |
| = 2 |
| | b + x | | 0,25 s | |
==================================
2 mar 23:56
Eta:
Ciekawe? ... czym się różni to rozwiązanie od podanego przeze mnie ?
chyba tylko tym: ==============================
3 mar 00:45
Eta:
A ... mój rysunek ładniejszy
3 mar 00:51
Janek191:
Jak zaczynałem, to jeszcze nie było rozwiązania

Rysunek ładniejszy, bo Eta ładniejsza
3 mar 07:00