1
qu: f(x)= log2cosx (9−x2) − wyznacz dziedzinę i zapisz ją w postaci przedziałów liczbowych.
2cosx >0 i rózny od 1
9−x2) >0
takie założenia ?
za to nie wiem jak się zabrac
2cosx >0
2 mar 21:54
Ajtek:
2cosx>0 ⇒ cosx>0

.
2 mar 21:57
medonster: 2 cosx > 0
cosx > 0
| | π | |
i tu można po prostu odczytać z wykresu wartości, będzie to przedział x∊(− |
| + 2kπ; |
| | 2 | |
| | π | |
|
| + 2kπ) gdzie k∊C. Pamiętaj też jednak, że cosx ≠ 1 i wyrzuć z tego przedziału te x, |
| | 2 | |
dla których cosx = 1
2 mar 21:59
qu: aha .... dziele na 2 tak ?

dobra spróbuje zrobić
2 mar 21:59
qu: dlaczego cosx ≠ 1 ?
2 mar 22:01
Mila:
Podstawa logarytmu to
2cos(x) ?
2 mar 22:58
Ajtek:
Tak
Mila.
qu nie cosx≠1 tylko 2cosx≠1

.
2 mar 23:02
qu: czyli cosx≠1/2 ?
3 mar 12:35
qu: medonster: nie cosx=1 tylko cosx= 1/2
3 mar 13:19
Mila:

f(x)=9−x
2
| | 1 | |
cosx>0 i cosx≠ |
| i 9−x2>0 |
| | 2 | |
| | −π | | −π | | −π | | π | | π | | π | |
x∊( |
| , |
| )U( |
| , |
| )U( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
3 mar 14:24
qu: Dziękuję
3 mar 14:36