planimetria
bezendu:
Dany jest trójkąt prostokątny. Wykaż, że suma pól kół o średnicach będących przyprostokątnymi
trójkąta jest równa polu koła o średnicy równej przeciwprostokątnej.
Proszę tylko o rysunek.
2 mar 21:13
PW: To popatrz na hasło "księżyce Hipokratesa", na pewno i takie zadanie będzie.
2 mar 21:21
Mila:
2 mar 21:22
bezendu:
Też bym chciał mieć taką wiedzę jak Ty. Widzisz zadania i wiesz co jak z czym połączyć a mnie
te dowody z planimetrii męczą i spać nie dają i jeszcze najgorsze to, że nie wiem czy podobne
będzie na maturze.
2 mar 21:24
Ajtek:
Witam
Mila,
PW
bezendu łap

i nie marudź

.
2 mar 21:26
bezendu:
| | c | | πc2 | |
Pole koła dużego π( |
| )2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | πb2 | | πa2 | |
A pola małych to |
| i |
| |
| | 4 | | 4 | |
2 mar 21:30
Ajtek:
Doprowadź to do tw. Pitagorasa

.
2 mar 21:32
2 mar 21:34
Ajtek:
No działaj dalej
2 mar 21:35
bezendu:
Jakie dalej ? tu już nic nie da się zrobić ?
2 mar 21:37
Mila:

Księżyce Hipokratesa.
2 mar 21:37
bezendu:
I promienie to połowy boków ?
2 mar 21:38
Ajtek:
Jak się nie da
| π(a2+b2) | | π*c2 | | 4 | |
| = |
| /* |
| |
| 4 | | 4 | | π | |
a
2+b
2=c
2, gdzie a, b przyprostokątne, c zaś przeciwprostokątna

.
2 mar 21:39
Ajtek:
Tak

.
2 mar 21:39
bezendu:
Mila tylko skąd na maturze mam wiedzieć np o tych księżycach czy innych ?
2 mar 21:40
Mila:
Mogłeś tam napisać, że a2+b2=c2 z tw. Pitagorasa⇔.....
Tak.
Δ jest prostokątny.
2 mar 21:41
Mila:
Nie musisz wiedzieć, ale pola różnych takich figurek mogą być.
2 mar 21:42
bezendu:
Teraz co robiłem ten arkusz to był dla mnie przystępny.
A mogę zostawić tak jak 21:34 ?
2 mar 21:44
Ajtek:
Nie wiem, niech Mila się wypowie. Może jakiś komentarz byłby dobry.
2 mar 21:45
Trivial: Milu, fajny misio Ci wyszedł. Tylko gdzie drugie oko...
2 mar 21:48
Mila:
2 mar 21:49
Mila:
21:34 masz uzupełnić, jak napisał Ajtek
Trivial, ten misio jest z dyskontu.
2 mar 21:52
bezendu:
a ten rysunek 21:49 ?
2 mar 21:54
PW: bezendu, popatrz jakie ładne zadanie narysowała Mila − ta zielona gwiazdka ma pole
równe polu kwadratu pomniejszonemu o 4 ćwiartki koła (moi koledzy mawiali − co sie bedziem
rozdrabniać, litr koła).
2 mar 22:01
bezendu:
Właśnie pytałem co to za rysunek ?
2 mar 22:02
zawodus: bardzo ładny rysunek
2 mar 22:08
Mila:
Masz obliczyć pole "gwiazdki".
2 mar 22:10
Ajtek:
Cześć
zawodus, też mi się podoba. Zadanko z poziomu gimnazjum chyba

.
2 mar 22:12
bezendu:
Tutaj będą 4 trójkąty równoboczne ?
2 mar 22:14
Ajtek:
A skąd równoboczne
2 mar 22:15
Mila:
Gdzie Ty widzisz te Δ. Tam są 4 ćwiartki koła odcięte z kwadratu.
2 mar 22:16
bezendu:
Pola wycinków trzeba obliczać ?
2 mar 22:18
Ajtek:
| | a | |
Wystarczy policzyć pole koła o promieniu |
| . |
| | 2 | |
2 mar 22:19
2 mar 22:20
Mila:
No i co dalej?
2 mar 22:21
bezendu:
| | πa2 | |
Ptego zielonego=a2− |
| |
| | 4 | |
2 mar 22:24
Ajtek:
A masz wątpliwości
2 mar 22:26
Mila:

Oblicz pole koniczynki.
2 mar 22:29
Eta:
Widzę artystkę
2 mar 22:31
2 mar 22:31
Ajtek:
Mila zadanko z 3 klasy gimnazjum
2 mar 22:32
bezendu:
| | π | |
To akurat wczoraj liczyłem a2( |
| −1) ale może być źle |
| | 2 | |
2 mar 22:32
Mila:
Pole księżyców H też oblicz.
2 mar 22:32
Mila:
22:32 dobrze. To jednak coś widzisz .
2 mar 22:33
Antek: I jesli moge prosic to rozete czterolistna
2 mar 22:34
bezendu:
Tutaj może być problem.
2 mar 22:36
bezendu: ?
2 mar 22:53
zawodus: hej wszystkim

bezendu szukaj półokręgów
2 mar 22:55
bezendu:
Hmm ?
2 mar 22:57
Mila: Wskazówka:
Δ+2 półkola o średnicach a i b.......
2 mar 23:01
2 mar 23:04
Mila:
Boki Δ:
a,b− przyprostokątne
c− przeciwprostokątna.
Dalej sam.
2 mar 23:07
bezendu:
A czy pola tych półkuli są dobrze ?
2 mar 23:09
Mila:
Dobrze pola półkoli.
2 mar 23:12
bezendu:
Czyli ostatecznie
2 mar 23:14
Mila: I co dalej?
2 mar 23:18
bezendu:
Od pola kwadratu należy to odjąć ?
2 mar 23:19
Mila: To co Ty liczysz Bezendu?
2 mar 23:21
bezendu:
To już nie wiem co mam wyliczać. Skoro policzyłem już te pola, to koniec zadania.
2 mar 23:22
Mila:
Liczymy pole księżyców H. Rys. 21:37
| | ab | | 1 | | 1 | |
Policzyłeś pole Δ+ 2 półkola.=Pf= |
| + |
| a2π+ |
| b2π |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
P
księżyców=P
f− pole półkola o średnicy c
| | ab | | 1 | | 1 | |
Pksiężyców= |
| + |
| a2π+ |
| b2π−.......? |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
2 mar 23:26
bezendu: −pole koła o średnicy c tak ?
2 mar 23:30
Mila:
tak..
2 mar 23:32
Mila: Półkola.
2 mar 23:32
bezendu:
| | ab | | a2π | | b2π | | c2π | |
P= |
| + |
| + |
| − |
| |
| | 2 | | 8 | | 8 | | 8 | |
2 mar 23:35
Mila:
Dalej.
2 mar 23:37
bezendu:
| | ab | |
P= |
| +U{π(a2+b2}−c2π}{8} |
| | 2 | |
P=2ab ?
2 mar 23:39
Radek:
Dobry wieczór mogę mieć do Pani pytanie odnośnie tego zadania z kombintoryki z arkuszu
zadania.info ? Tylko chodzi o potwierdzenie wyniku.
2 mar 23:42
Mila:
Bezendu:
Radek napisz które zadanie, dam Ci odpowiedź jutro, bo nie liczyłam.
2 mar 23:45
Mila: DObranoc
2 mar 23:47
bezendu:
Dziękuję i dobranoc.
2 mar 23:48
kamil: Znależć funkcję odwrotną do podanej . Wyznaczyć dziedzinę tej funkcji oraz jej zbiór wartości
f(x)=tg(3x−1)
f(x)=1(1/2)3x
A czy by pomógł ktoś w zadanku

widzę , że wcześniejsze skończone to wstawiam swoje
2 mar 23:55
bezendu:
Nie i po drugie masz już temat w którym dostałeś wskazówki co masz robić !
3 mar 00:10
kamil: NIe mam napisane co robić tylko ktoś napisał posta o treści "i w czym problem?"
to nie widzę wskazówki w tych słowach
3 mar 00:17
bezendu: To w tym temacie też nie szukaj, bo tutaj jest planimetria jak zauważyłeś.
3 mar 00:18