Metryka
ed123456: Dla jakich a>0 funkcja
|x−y|, dla |x−y|≤1
d(x,y)=
a, dla |x−y|>1
jest metryką na prostej rzeczywistej?
Metryka ta zawsze jest dodatnia, symetryczna i oznaczona. Mam problem tylko z warunkiem
trójkąta. Jak wyznaczyć to a?
2 mar 20:40
PW: Ma być prawdą (dla wszystkich x,y,x∊R)
d(x,y) ≤ d(x,z) + d(z,y).
Przed próbą dowodu zacząłbym od sprawdzenia na konkretnych liczbach, np. jak to będzie wyglądać
dla x=1, y=2, z =4, a jak dla x=1, y=3, z =2.
2 mar 21:47
ed123456: Ale ja nie mam dowieźć, że to jest metryka, tylko wyznaczyć a, dla których funkcja jest
metryką.
3 mar 00:44
PW: No to nie zrozumiałeś podpowiedzi.
3 mar 13:42
ed123456: Nie tyle co jej nie zrozumiałem, ale nic mi ona nie dała, bo sprawdziłem sobie dla kilku
przykładowych liczb, jednak dalej nie widzę, jakie warunki musi spełniać a. Żeby sprawdzić
sobie dla wybranych x, y, z, muszę ustalić sobie a.
Na przykład dla a=0,1 funkcja nie jest metryką, bo dla x=0,8, y=2, z=1,5 warunek trójkąta nie
jest spełniony.
Czy jest jakiś sposób wypisania, jakie warunki musi spełniać a, czy trzeba po prostu rozpisać
wszystkie możliwe przypadki w zależności od x, y i z?
3 mar 16:32
PW:
(1) d(x,y) ≤ d(x,z) + d(z,y)
x=1, y=2, z =4 dają
|1 − 2| ≤ a + a
1 ≤ 2a.
| | 1 | |
Wniosek: jeżeli nierówność (1) ma być spełniona dla wszystkich x, y, z, to musi być a ≥ |
| |
| | 2 | |
(w przeciwnym wypadku wskazana trójka liczb nie spełniałaby nierówności).
Mogę tylko skomentować: pytasz − podpowiadam − a Ty swoje.
To nie jest rozwiązanie, ale podpowiedź była dobra −
jakieś ograniczenie dla a już mamy.
Sprawdź, proszę, następną proponowaną trójkę liczb.
Potem spróbuj ustalić, czy te ograniczenia nie wymagają "polepszenia" i dopiero po postawieniu
tezy − jaka powinna być a − można przeprowadzić dowód.
3 mar 17:33