procenty
kasia21: ile pieniędzy p. Kowalski po 1,5 roku, jeśli wpłacił 3000, oprocentowanie 8% w skali roku,
kapitalizacje odsetek co pół roku.
28 paź 10:33
tim: Korzystając z wzoru na kapitalicję odsetek.
28 paź 10:36
tim: Już pokażę.
28 paź 10:36
tim: Jest to procent składany
| | | |
Kwota końcowa = Kwota początkowa * (1 + |
| )m * n |
| | 100 | |
m − ilość lat
p − ilość procent w skali roku
n − ilość okresów w ciągu roku
28 paź 10:40
kasia21: dzięki, ale dalej nie rozumiem. możesz mi to jakoś wytłumaczyć?
28 paź 10:53
tim: Jeżeli umieszczamy na lokacie pieniądze i co pewien okres czasu pieniądze wraz ze zdobytymi już
odsetkami są zwiększane to jest to tzw. procent składany. Istnieje wzór dzięki któremu możemy
wyliczyć ile dostaniemy pieniędzy.
Jeżeli kapitalizacja jest co rok to:
Kwota końcowa = kwota początkowa * (1 + p)m
p − oprocentowanie (w %)
m − ilość lat
Jeżeli kapitalizacja następuje kilka razy w roku:
Kwota końcowa = kwota początkowa * (1 + pn)m * n
p − oprocentowanie (w %)
m − ilość lat
n − ilość okresów w ciągu roku
W twoim zadaniu masz dane:
p = 8%
m = 1,5
n = 2
28 paź 10:59