proszę o sprawdzenie
zoja: proszę o sprawdzenie
Dany jest stożek o kącie rozwarcia alfa i tworzącej o długości równej a.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka.
Następnie wykonaj obliczenia dla kąta rozwarcia 120 stopni i długości tworzącej równej 60cm
sin
12 α =
rl cos
12 α =
hl
r = l * sin
12 α h = l * cos
12 α
proszę o sprawdzenie

bo nie wiem czy muszę wpisywać 12 ?
i chyba nie bardzo wiem co dalej
28 paź 09:45
Alinka: W treści zadania nie ma zmiennej l, jest zmienna a. Zamień zatem l na a. Wstaw potem do wzorów
na objętość i pole pow. całkowitej. A na koniec wstaw liczby podane w zadaniu.
28 paź 11:03