Równanie trygonometryczne
czeremys: Mam równanie
Skąd się wzięło (bez rysowania wykresu)?
| | 2 | | 4 | |
3x= |
| π+2kπ lub 3x= |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
2 mar 19:50
medonster: Bo w takim przypadku jak jest np. cos3x, sin2x, tg4x itd. to wtedy całe 3x, 2x, 4x traktujemy
tak jak w zwykłej postaci funkcji cosx, sinx, tgx zmienną x i wypisujemy dla 3x rozwiązania
takie jakie byłyby dla samego x z tym, że potem należy obydwie strony podzielić przez 3 żeby
obliczyć dla samego x przy postaci cos3x
2 mar 19:53
kika: cos3x=−cos60
cos3x=cos(180−60) lub cos3x=cos(180+60) i teraz zamień na radiANY
2 mar 19:55
PW: | | π | |
To x0= |
| jest nie na miejscu. |
| | 3 | |
| | 1 | |
Skoro cosinus ma przyjmować wartość − |
| , to bierzemy pod uwagę |
| | 2 | |
| | π | | π | |
x1 = π− |
| oraz x2 = π+ |
| . |
| | 3 | | 3 | |
Jednak dla uzyskania x
1 i x
2 warto narysować.
2 mar 19:57
Jolanta: 3x=t
| | π | | π | | 3π | | π | |
t= |
| + |
| +2kπ lub t= |
| − |
| =2kπ |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
2 mar 20:25