log
Loka:
Przekształcanie logarytmów

Proszę o wskazówkę.
Przekształcając wykres funkcji f(x)=log
2 x, naszkicuj wykres funkcji g(x)=0,5log
2x
2 i wykres
funkcji h(x)=log
2(x
2−x)−log
2(1−x).
Jak przekształcić te funkcje, tak żeby można je było narysować?
2 mar 19:38
2 mar 19:40
Loka: czyli log2 x wg mnie.
a w odp jest g(x)=log2|x|
2 mar 19:42
Loka: dlaczego?
2 mar 19:50
Loka: Proszę o odpowiedź.....
2 mar 19:55
Andrzej: bo √x2 = |x|
spójrz na dziedziny, muszą się zgadzać, żeby to była ta sama funkcja
dziedziną log2x2 jest R − {0}
dziedziną log2x jest R+
dziedziną log2|x| jest R − {0}
2 mar 19:55
ZKS:
| | 1 | |
Saizou tam powinno być |
| log2(x2) = log2|x|. |
| | 2 | |
2 mar 19:58
Loka: aaa ok

Dzięki za odpowiedź.
2 mar 20:01