malagno: Moze mi ktos to obliczyc i wmiare wytlumaczyc dlaczego tak a nie inaczej............?
Prosze o pomoc...

Oto zadanie:
trzy kule : biala czerwona i niebieska wrzucamy w sposob przypadkowy do dwoch szuflad
oznaczonych liczbami 1 i 2 . ypisz wszystkie mozliwe rozmieszczenia traktujac je jako
zdarzenia elementarne:
A-jedna szuflada jest pusta
B-zadna szuflada nie jest pusta
C- szuflada nr 1 jest pusta
Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjajace zdarzeniom :
AuB , AnB , AnC , (AuB)' , (AuC)'
10 paź 16:37
corew:
biała - b
czerwona - c
niebieska - n
mamy dwie szuflady: I i II
A -jedna szuflada jest pusta
mamy wypisać wszystkie możliwe rozmieszczenia ( nie ważna jest kolejność w jakiej kule
znajdą się w szufladzie). mamy dwie szuflady i jedna z nich jest pusta, więc zdarzenia
elementarne są dwa, bo raz jedna może być pusta, raz druga.
A ={ (I - pusta; II - b,c,n) (I - b,c,n; II - pusta) }
B - żadna szuflada nie jest pusta
czyli tutaj trzeba wypisać wszystkie możliwości, jakie mogą wypaść bez tych z A ( nie da
się zrobić tak że oba są puste)
B ={ (I - b, c; II - n) (I - b, n; II - c) (I - c, n; II - b) (I - b; II - c, n) (I -
c; II - b, n) (I - n; II - b, c) }
C - szuflada nr 1 jest pusta
popatrz powyżej. ile razy może zdarzyć się że szuflada I jest pusta?
C ={ (I - pusta; II - b,c,n)
AuB - suma zbiorów, więc się dodaje ( oznacza to także A v B)
AuB = { tu wpisujesz wszystkie możliwośći ze zbioru A i B, popatrz wyżej jakie są i spisz
}
AnB - iloczyn zbiorów, inaczej część wspólna. ile jest takich zdarzeń co by oba były w A
i B? żadne. (zbiór pusty oznacza się przez przekreślone kółeczko)
AnC - patrz wyżej. iloczyn. część wspólna. A i C ? widzisz? ile jest takich zdarzeń
odpowiadających na A i C?
AnC = { (I - pusta; II - b,c,n) }
(AuB)' - wszystkie możliwości odjąć AuB. popatrz i pomyśl co w nim będzie. przypominam,
że może też byc pusty zbiór.
(AuC)' - najpierw zobacz jaka jest suma A i C. ( jeśli zdarzenie się powtarza to nie
przepisuje sie go dwa razy). i teraz trzeba wypisać całą resztę... (6 zdarzeń). zauważ
że (AuC)' = B.
To wygląda na wszysto. prawda, że całkiem proste?
11 paź 07:21
Edek: A={2,3,4}
B={1,3,5,7}
18 lis 19:10