jerey: rozwiązac rowanie wykładnicze;
4x+1 −5*2x+1 +4 =0
22x+2 −5*2x+1+4=0
(2x)2 +22−5*2x*2+4=0
2x=t
t2+4−5*t*2+4=0
t2+4−10t+4
t2−10t+8
Δ= 100−4*1*8⇒√68
takie dziwactwo wychodzi, gdzie robie błąd?
2 mar 19:14
kika: 22x+2=22x*22
2 mar 19:20
Janek191:
4
x + 1 − 5* 2
x + 1 + 4 = 0
4
1* 4
x − 5*2
x*2
1 + 4 = 0
4*4
x − 10*2
x + 4 = 0
4*(2
2)
x − 10*2
x + 4 = 0
4* (2
x)
2 − 10 *2
x + 4 = 0
2
x = t > 0
4 t
2 − 10 t + 4 = 0 / : 2
2 t
2 − 5 t + 2 = 0
Δ = 25 − 4*2*2 = 9
√Δ = 3
| | 5 − 3 | | 1 | | 5 + 3 | |
t = |
| = |
| lub t = |
| = 2 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
zatem
x = − 1 lub x = 1
=====================
2 mar 19:24
jerey: ok, dzieki wam, chyba za bardzo sie pospieszyłem
2 mar 19:25