123
123: jaka jest największa wartość wyrażenia
8x−x2
2 mar 19:11
medonster: potraktujmy to jako funkcję kwadratową f(x) = 8x−x
2, jest to funkcja ramionami skierowana do
dołu, więc największa jej wartość będzie dla x wierzchołkowego x
w, a jak wiadomo
b = 8
a = −1
x
w = 4
f(x
w)= 8*4 − 4
2 = 32 − 16 = 16 = y
max
2 mar 19:19
Antek: Wyrazenie algebraiczne to nie przepis na funkcje .
Niech dokladnie napisze zadanie
2 mar 19:21
medonster: Jaka jest największa wartość wyrażenia − to chyba jest polecenie i z tego co pamiętam tak
właśnie traktuje się wyrażenie, które ma postać funkcji kwadratowej
2 mar 19:24
123: wyznacz dziedzinę i najmniejsza wartość funkcji
f(x)= log √22 (8x−x2)
to przy logarytmie jest na dole
2 mar 19:33
Antek: Ale zauwaz ze funkcja ma postac f(x)= ..... lub y=..... a tu takiego czegos nie ma .
Poza tym ostatnio zwrocil mi uwage na to pewien doktor ze tak naprawde tutaj 8x−x2 to jest
tylko forma zdaniowa a nie funkcja .
Zeby to byla funkcja nalezy podac jej dziedzine .
Zobacz niech bedzie tak ze jest to funkcja czyli y=8x−x2 jest ona okreslona na przedziale
(−oo ,+oo) .A jesli ja napisze tak y=8x−x2 dla x nalezy (3 , 17890) to bedzie to funkcja
czy nie ?
Otoz bedzie
2 mar 19:35
medonster: Rozumiem to ale nie sądzę, że mamy tutaj do czynienia z zadaniem ze studiów, a jedynie z
liceum, dlatego dla prostoty można to potraktować jako funkcję. Jeżeli już tak bardzo zależy
Ci na ścisłości można dorzucić założenie że x∊R.
2 mar 19:39
medonster: co do logarytmu...
Dziedzina:
8x − x
2 > 0
Prosta nierówność kwadratowa
2 mar 19:42
123: (√2/2 )y = 16
jak to rozwiązać ?
2 mar 19:42
medonster:
| | 1 | |
(2 do potęgi − |
| )y = 24 |
| | 2 | |
−y = 8
y = −8
2 mar 19:50
123: i to będzie odpowiedz do zadania ?
2 mar 20:04