oblicz prawdopodobienstwo
paulina : Oblicz, ile jest wszystkich liczb naturalnych czterocyfrowych, których suma cyfr jest
nieparzysta i żadna cyfra nie występuje więcej niż raz.
2 mar 19:11
paulina : up up
2 mar 20:26
paulina : pomoże ktoś?
3 mar 18:48
HellenOb: Czy to nie będzie 2160?
3 lis 11:14
HellenOb: Suma cyfr nieparzystych gdy:
NNNP i NPPP (nie wazna kolejnosc)
1. Przypadek: (4po1) • 5 • 5!/2! = 1200
Ale nie moze być „0” , czyli „0” • 5 • 4 • 3 = 60
Więc 1200−60= 1140
2. Przypadek (4pi1) • 5 • 5!/2! = 1200
Ale nie może być „0” , czyli „0” • (3po2) • 4!/2! • 5 = 180
Więc 1200−180=1020
Suma/Odp.: 2160= 1140+1020
3 lis 11:18
HellenOb: Poprawka, bo usunął „podłogi”
*Ale nie może być „0”abc (a,b,c − znak podłogi)
3 lis 11:20
wredulus_pospolitus:
To Helleno ile w końcu Ci wyszło
3 lis 12:22