równania okręgu
OlaA: Napisz równanie okręgu o promieniu 2 przechodzącego przez punkty A(1,2) i B(2,−1)
2 mar 19:01
Antek: napisz tu rownanie okregu w postaci kanonicznej (ogolnie jak to postac)
2 mar 19:05
OlaA: czyli po prostu
(1−x)2+(2−y)2=22
(2−x)2+(−1−y)2=22
ale jak teraz wyznaczyć x i y i żeby jedno równanie było
2 mar 19:08
Antek: NO raczej tak
(x−1)2+(y−2)2=4
(x−2)2+(y+1)2=4
2 mar 19:13
OlaA: No chyba nie...
bo A(x;y) a we wzorze jest (x−a)2+(y−b)2=r2
ja tam wcześniej mam błąd, bo zamiast (1−x)2 powinno być (1−a)2 itp
2 mar 19:16
Antek: Wlasnie sie zorientowalem ze nappisalem zle .
Czas chyba odpoczac
2 mar 19:18