Etapy Rysowania wykresu fukncji trygonoemtrycznej
Andrzej: Mógłby mi ktoś ładnie rozpisać etapy rysowania wykresu funkcji y=cos|x−π/3|+2 . Rozpisałem ten
wykres na dwa przypadki i narysowałem jednak 2 części wykresu nie łączą się.
2 mar 18:56
daras: to pokaż jak to robiłeś
a najlepeij zajrzyj do archiwum albo wpisz w wyszukiwarkę, tu już było setki razy nt.
2 mar 18:59
mim:
| | π | |
1/ przesuń wykres y= cosx w prawo o |
| |
| | 3 | |
2/ odbij tę część tego wykresu spod osi OX nad ośOX
3/ teraz przesuń wykres 2/ w górę o 2 jednostki
2 mar 19:00
Andrzej: mim wydaje mi się że napisałeś źle właściwie moje pytanie można streścić do
Czy mozna narysować najpeirw wykres cos|x| a potem przesunąć go o wektor u=[pi/3,2] ?
2 mar 19:13
Eta:
@mim
Tak by było ,gdyby y= |cos(x−π3)|+2
2 mar 19:21
Mila:
cos(x) jest funkcją parzystą ,
| | π | | π | |
cos(|x− |
| |)=cos(x− |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
Możesz zrobić, tak jak piszesz.
2 mar 19:51