rozkład
pat: A z takim ktoś pomoże :
2x2+3
2 mar 18:33
bezendu: ?
2 mar 18:34
Saizou :
2x2+3=
2x2+4√3x+3−4√3x=
(2x+√3)2−(√4√3x)2= ... dokończ
2 mar 18:37
gracekelly: 2x2 + 3 = (√2x + √3)2 − 2√6x = (√2x + √3 − 2√6x)(√2x + √3 + 2√6x) =
[(√2−2√6)x + √3][(√2+2√6)x + √3]
2 mar 18:38
gracekelly: Nie nie nie nie nie, nie to nie będzie tak sory XD
2 mar 18:39
ICSP: Nierozkładalny w R
2 mar 18:40
gracekelly: 2x2 + 3 = (√2x + √3)2 − 2√6x = (√2x + √3 − √2√6x)(√2x + √3 + √2√6x)
2 mar 18:40
gracekelly: 2x2 + 3 = (√2x + √3)2 − 2√6x = (√2x + √3 − 2√6x)(√2x + √3 + 2√6x) =
[(√2−2√6)x + √3][(√2+2√6)x + √3]
Coś się z potęgami popsuło
2 mar 18:41
pat: ok dzięki

a taki wielomian x
4+64 jest nie rozkładalny?
2 mar 18:46
ICSP: ten da się rozłożyć. i to nawet prosto :
x4 + 64 = (x2 − 4x + 8)(x2 + 4x + 8)
2 mar 18:47
pat: a wracająć do poprzedniego z kąd wzięło się −2√6x w tym momencie (√2x + √3)2 − 2√6x ?
2 mar 18:48
pat: wracając*
2 mar 18:48
ICSP: lepsze pytanie co się stało później tzn dlaczego 2√6x = (2√6x)2
2 mar 18:50
pat: własnie też nie czaje
2 mar 18:56