c
ccc: sin220+ sin270=?
2 mar 18:23
ICSP: 1
2 mar 18:23
Saizou : 1
2 mar 18:23
ccc: Zadaje tutaj ponieważ nie jestem pewien jak to zrobić bo mnie mylą te kwadraty. Z góry
dziękuję.
2 mar 18:24
ccc: ale moglibyście mi wytłumaczyć jak to policzyliście?
2 mar 18:24
Saizou :
sinx=(sinx)2 + wzór redukcyjny
2 mar 18:24
Saizou : miało być
sin2x=(sinx)2
2 mar 18:25
ccc: Ok dzięki podstawie do wzoru to zobaczę
2 mar 18:26
Saizou :
==============================+
| | a2+b2 | | c2 | |
sin220+sin270= |
| = |
| =1 |
| | c2 | | c2 | |
2 mar 18:29
PW: Elementarny sposób jest taki:
− rysujemy trójkąt prostokątny i jeden z katów ostrych oznaczamy jako 20° (automatycznie drugi
to 70°) ; rysunek nie musi być dokładny − nie zastanawiamy się jak skonstruować kat o mierze
20°
− stosujemy definicje:
| | a | | b | |
sin2α = ( |
| )2, sin2β = ( |
| )2 |
| | c | | c | |
| | a2+b2 | |
sin2α+sin2β = |
| − twierdzenie Pitagorasa i gotowe. |
| | c2 | |
Zauważ, że nigdzie nie korzystamy z tego, że to było akurat 20° i 70° − po prosu suma tych
kątów musi być kątem prostym (dwa katy ostre trójkąta prostokątnego).
To ile jest sin
233° + sin
257° ?
2 mar 18:32
PW: Saizou, a się napisałem!
2 mar 18:32
Saizou :
2 mar 18:32
ccc: A mógł byś mi to napisać jeszcze wzorem redukcyjnym?
2 mar 18:33
Saizou :
sin20=sin(90−70)=cos70
sin220=cos270
cos270+sin270=1 (jedynka trygonometryczna)
2 mar 18:34
ccc: Czy się nie da w tym przypadku?
2 mar 18:34
Saizou : PW będzie dla potomnych xd
2 mar 18:34
ccc: Aham okk dzięki wielkie
2 mar 18:35