Rozwiąż równania, proszę o pomoc w rozwiązaniu (5x-8)(4-3x)+x(4-x)=0 (2x-3)(x+5)
Mateusz: x4 + 8x2 = 9
−x4 + 7x2= 3(x4+1)
2 mar 18:16
Janek191:
x4 + 8 x2 = 9
x4 + 8 x2 − 9 = 0
( x2 − 1)*( x2 + 9) = 0
x2 = 1 x2 + 9 > 0
x = − 1 lub x = 1
==============
2 mar 18:42
Janek191:
− x
4 + 7 x
2 = 3*( x
4 + 1)
− x
4 + 7 x
2 = 3 x
4 + 3
4 x
4 − 7 x
2 + 3 = 0
Δ = 49 − 4*4*3 = 49 − 48 = 1
| | 7 − 1 | | 3 | | 7 + 1 | |
x2 = |
| = |
| lub x2 = |
| = 1 |
| | 8 | | 4 | | 8 | |
więc
| | √3 | | √3 | |
x = − |
| lub x = |
| lub x = − 1 lub x = 1 |
| | 2 | | 2 | |
=============================================
2 mar 18:47
Mateusz: Dzięki a reszta dałbyś radę? c)(5x−8)(4−3x)+x(4−x)=0
d)(2x−3)(x+5)=(5x+9)(6+3x)
e)x(2x+7)−5=(x+4)(5−x)
f)(3x−1)(2−x)−x(x+3)=2
2 mar 18:55
Janek191:
To łatwe

Wymnóż i pododawaj . Otrzymasz równania kwadratowe.
Np. c) ( 5 x − 8)( 4 − 3x) + x( 4 − x) = 0
20 x − 15 x
2 − 32 + 24 x + 4 x − x
2 = 0
− 16 x
2 + 48 x − 32 = 0 / : ( − 16)
x
2 − 3 x + 2 = 0
( x − 1)*( x −2) = 0
x − 1 = 0 lub x − 2 = 0
x = 1 lub x = 2
==============
2 mar 19:17