log
Loka:
Kolejne zadanie z logarytmów. Proszę o pomoc/wskazówkę

Punkt A=(2,−1) należy do wykresu funkcji f(x)=log
2(x+k)+m. Dziedziną funkcji f jest przedział
(−2,+
∞).
a)Wyznacz k i m.
b)Znajdź zbiór tych argumentów, dla których funkcja ta przyjmuje wartości dodatnie.
2 mar 18:02
Loka: to może pokaże jak zaczęłam

x∊ (−2,+
∞) ⇒ x > −2
x+k>0
x>−k
2 mar 18:10
Saizou :
f(2)=−1
x+k>0→x>−k a skoro x>−2 to k=2
2 mar 18:12
Loka: ok, rozwiązałam

a jak w podpunkcie b?
log
2 (x+2)−3>0
log
2(x+2)>3
....
2 mar 18:18
Saizou :
podpowiem że
3=3*1
1=log22
2 mar 18:19
Loka: już mam

dziękuję za pomoc
Saizou
2 mar 18:25
Saizou : proszę
2 mar 18:25