trygonometria
lolek: tgx+ctg2x=2cos2x
2 mar 18:01
ICSP:
2 mar 18:02
lolek: up
2 mar 19:18
lolek: up
2 mar 20:08
PW: | | sinx | | cos2x | | sinxsin2x+cosxcos2x | |
tgx + ctg2x = |
| + |
| = |
| = |
| | cosx | | sin2x | | cosxcos2x | |
| | cos(2x−x) | | cosx | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | cosxcos2x | | cosxcos2x | | cos2x | |
2 mar 20:09
lolek: Nie powinno byc sin2xcosx zamiast cosxcos2x?
2 mar 21:08
PW: Tak, mianownik źle. Widzę, że nie trzeba Ci podpowiadać, bardzo dobrze że sprawdzasz co inni
piszą.
2 mar 21:14
lolek: Wynik to cosx=1 , sinx=1 , cosx=−1 ?
2 mar 21:17
lolek: Bez sinx=1?
2 mar 21:20
PW: Po poprawce mianownik równy sin2x, a więc mamy równanie
skąd
1 = 2sin2xcos2x
1 = sin4x.
Ja bym to tak widział. Koniecznie przed udzieleniem odpowiedzi skonfrontować z dziedziną
(tgx i ctg2x nie są określone dla pewnych x).
2 mar 21:27
ICSP: a ja nadal nie wiem o co chodzi
2 mar 21:27
lolek: Nie zauważyłem , że 2sin2xcos2x to sin4x damn
2 mar 21:32