Wyznacz dziedzinę funkcji kwadratowej
Michał: Wyznacz dziedzinę funkcji
f(x)√4−3x−x2
zatem wyliczyłem
detle25
x1=1
x2=−4
p=−4
q=6,25
i doszedłem do wniosku,że trzeba obliczyć coś takiego
4−3x−x2>0
czy to rozumowanie jest dobre?jak to dalej wyliczyć
2 mar 17:51
bezendu:
źle to co pod pierwiastkiem ≥0
2 mar 17:52
Piotr:
po pierwsze to nie jest f. kwadratow.
po drugie po co Ci p i q ?
liczba pod pierwiastkiem parzystego stopnia ≥ 0 i tyle
2 mar 17:54
Michał: ale jeśli liczba pod pierwiastkiem jest równa zeru to chyba nie ma pierwiastka?
2 mar 17:55
Piotr:
weż kalkulator i zrob √0 = ?
2 mar 17:56
Antek:

wyrazenie pod pierwiastkiem ma byc ≥0 czyli −x
2−3x+4≥0 to x
1 i x
2 wyliczyles wiec teraz
napisz w jakim przedziale jest ≥0
Wsporzedne wierzcholka niepotrzebne sa tutaj
2 mar 17:56
Michał: Czyli tu chodzi tylko i wyłącznie o wyliczenie miejsc kiedy funkcja jest dodatnia?
czyli w tym zadaniu to będzie
Df. (−4;1)
2 mar 18:02
Antek: tak. Chodzi o to zeby wyznaczyc kiedy to wyrazwnie ma sens
Ale dziedzina to <−4,1> bo jest ≥0 a nie >0
2 mar 18:05
Michał: Jasne,mój błąd. Dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam
2 mar 18:08