wierzchołek paraboli
mała : Wierzchołek paraboli opisanej równaniem y = (x – 3)(x + 1). jakie ma współrzędne ?
2 mar 17:40
problem_matematyczny: y=(x−3)(x+1) wymnóż to i zastosuj wzór
| | −b | | −Δ | |
p= |
| q= |
| gdzie P(wierzchołek)(p,q) |
| | 2a | | 4a | |
2 mar 17:43
Piotr:
'po srodku' miejsc zerowych znajduje sie wiercholek czyli p = ? i podstawiasz za y i masz druga
wspolrzedna.
2 mar 17:43
Piotr:
nie potrzeba wymnazac przeciez.
2 mar 17:44
gracekelly: Z tej postaci znamy dwa miejsca zerowe funkcji
x = 3 i x = −1
| | 3−1 | |
x wierzchołkowe to średnia arytmetyczna tych dwóch czyli xw = |
| = 1 |
| | 2 | |
Następnie y wierzchołkowe to wartość funkcji, którą przyjmuje ona dla x
w czyli f(x
w) =
(1−3)(1+1) = −2 * 2 = −4
Współrzędne wierzchołka to W(1,−4)
2 mar 17:44
Antek: Mozez to wyliczyc na dwa sposoby
masz postac iloczynowa wiec masz za darmo miejsca zerowe czyli x
1=3 i x
2= −1
natomiast y
w jest to wartosc tej funkcji w x
w czyli f(1)=(1−3)(1+1)= −4 czyli w=(1,−4)
Albo z postaci iloczynowej przejsc na ogolna i sa wzory to tego
2 mar 17:50