matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
silnia
problem_matematyczny:
jak zabrać się za takie zadanie ? z treści wiem, że x to liczba naturalna dodatnia
9!
= 72
(9−x)!
2 mar 17:28
Janek191:
Oraz x < 9
9 !
= 72
( 9 − x) !
więc 9 ! = 72*( 9 − x) ! 7 !* 8*9 = 72* ( 9 − x) ! / : 72 7 ! = ( 9 − x ) ! 7 = 9 − x x = 2 =====
2 mar 18:12