proszę o pomoc ;)
Kamil001: Dane są wielomiany p(x)=2x2−3x+6 i Q(x)=x3−3x2−x−4 wyznacz zbiór wartości wielomianu
x(x)=2Q(x)−x*P(x)
2 mar 17:03
Kamil001: jeżeli dobrze mi wyszło to po określeniu wielomianu W(x) wuchodzi na to że jest on równy −7x−4
ale nie wiem co dalej
2 mar 17:06
Kamil001: pomocy
2 mar 17:21
2 mar 17:22
Kamil001: nic mi to nie mówi
2 mar 17:27
Antek: co Ci nic nie mowi ? . Nie potrafisz wymnozyc iczbe przez nawiasi i dodawac lub odejmowac ?
Poza tym to pisz bardziej staranniej
W(x)= 2Q(x)−P(x) tak ma byc ?
W(x)=2(x3−3x2−x−4)−(2x2−3x+6)= licz to
2 mar 17:30
Kamil001: przed P(x) jest x i znak mnożenia
2 mar 17:38
Kamil001: więc mam tak w(x)=2(x3−3x2−x−4)−x(2x2−3x+6)=2x3−3x2−x−4−2x3+3x2−6x=−7x−4
2 mar 17:41
Antek: licz jeszce raz . Masz policzone zle
2 mar 18:12
Antek: = 2x3−6x2−2x−8 −2x3+3x2−6x = licz
2 mar 18:16
Kamil001: 3x2−8x−8
2 mar 18:18
Antek: trzeba przemnozyc liczbe ktora jest przed nawiasem z kazda liczba z na wiasu a Ty tego nie
zrobiles i dlatego masz zly wynik
2 mar 18:19
Kamil001: teraz delta ?
2 mar 18:19
Antek: tak delta i policz wspolrzedna yw wierzcholka paraboli z tym ze w(x)=−3x2−8x−8
2 mar 18:25
Kamil001: nie wychodzi mi
2 mar 18:29
Kamil001: Δ=b2−4ac
Δ=64−4*(−3)(−8)
Δ= 64−96 a delta nie może być ujemna
2 mar 18:37
Antek:

To jest wykres tego wielomianu . Widzisz ze raminoa paraboli sa w dol bo przy x
2 stoi −3<0
Zbior wartosci odczytjesz z osi OY i widzimy tutaj z e bedzie on od −oo do y
w ( wspolrzednej
y wierzcholka tej paraboli .
delta = b
2−4ac= (−8)
2−4*(−3)*(−8)=64−96= −32 . NIewazne ze delta wyszla ujemna bo my nie
mamy liczyc miejsc zerowych tylko y
w
| | −delta | | −(−32) | | 32 | | 8 | | 2 | |
Wzor na yw=q= |
| = |
| = |
| = − |
| =−2 |
| i zobacz ze |
| | 4a | | 4*(−3) | | −12 | | 3 | | 3 | |
tak jest na wykresie
Teraz zapisz zbior wartosci tej funkcji
2 mar 18:41
Antek: Jeszce raz napisze Jesli liczysz zbior wartosci funkcji to delta moze byc ujemna bo
rozwuazania odczytujesz na osi OY .
Jesli masz odczytac rozwiazania na osi OX czyli miejsca zerowe to jesli delta wychodzi
ujenba to brak rozwiazan
2 mar 18:45
Kamil001: dziękuję bardzo za pomoc
2 mar 18:51
Kamil001: teraz już rozumiem
2 mar 18:51
Antek: ok

)
2 mar 18:52