ciąg arytmetyczny
Żaneta: liczby x2 − 2, 2x − 1, 6 tworzą ciąg arytmetyczny
a) znajdź x
b) oblicz r
2 mar 16:44
Janek191:
Liczby x2 − 2, 2 x − 1 , 6 tworzą ciąg arytmetyczny, więc
( 2 x − 1) − ( x2 − 2) = 6 − ( 2 x − 1) − wylicz x
2 mar 16:50
Żaneta: ale wychodzi funkcja i jak obliczyłam delte wyszła ujemna
2 mar 16:58
Janek191:
− x
2 + 2 + 2x − 1 − 6 + 2x − 1 = 0
− x
2 + 4 x − 6 = 0
x
2 − 4 x + 6 = 0
Δ = 16 − 4*1*6 < 0
Brak rozwiązań − nie ma takiej liczby x.
−−−−−−−−−−−−−−−
Czy dobrze przepisałaś treść zadania ?
2 mar 17:06
Żaneta: tak, na pewno jest dobra treść ale nasz gościu od matmy często sam układa zadania i nie raz
zdarza mu się pomylić.
2 mar 17:14