Oblicz V i Pc
Magda: Oblicz V i Pc graniastosłupa czworokątnego o podstawie rombu , jeżeli pole jego przekroju
przechodzącego przez dłuższe przekątne obu podstaw wynosi 36√3 cm2 . wysokość graniastosłupa
ma długość 9 cm a kąt ostry rombu wynosi 60 stopni .
Strasznie mi zależy na rysunku do tego zadania bo przez to nie wiem jak się mam za nie zabrac..
2 mar 16:27
Rafał28:
2 mar 16:38
Rafał28:

α = 60
o
h = 9 cm
P
ABCD = 36
√3 cm
2
2 mar 16:38
dero2005:

H = 9
H*d = 36
√3 ⇒d =
a = f
| | 1 | |
Pp = a2sin60o = |
| d*f ⇒ a = |
| | 2 | |
itd...
2 mar 16:38
Magda: Nie no rysunki mi chyba za dużo nie pomogły .. Nie rozumiem tego .. te d to mam obliczyc
podstawiajac 36√3= a√2 ?
2 mar 16:59
dero2005:
H = 9
H*d = 36√3
masz dany jeden czynnik i iloczyn to nie umiesz policzyć drugiego?
2 mar 17:04
Magda: Nie dobra policzyłam d= 4√3
i teraz podstawiam pod wzor na pole rombu , wylicze krótszą przekątną , podstawie wszystko pod
wzor na trójkat ABC , wtedy powinno mi wyjsc moje a i znowu podstawie wszystkie dane pod pole
rombu i wzory i powinno mi wyjść ? Dobrze myśle ?
2 mar 17:29
dero2005:
zauważ, że kąt ostry rombu (podstawy graniastosłupa) ma 60o i dwa boki tego trójkąta (połowy
podstawy) o bokach a,a,f są równe, z tego wniosek, że trzeci bok też jest równy dwóm
pozostałym, czyli f = a
Podstwaw teraz do wzoru na pole rombu w miejsce f − a i policz a
2 mar 18:55