Funkcja f okreslona jest wzorem ..
jarek: Funkcja f jest okreslona wzorem f(x) = x2 − 4x −12
a) oblicz wartosc funkcji dla argumentu 6
b) wyznacz te argumenty , dla ktorych fukcja f przyjmuje wartosc 9
c) wyznacz te argumenty , dla ktorych funkcja f przyjmuje wartosci nieujemne
d)rozwiąz nierownosc f(x) mniejsze/rowne od −12
Potrzebuje rozwiazane zadanie a najzwyczajniej w swiecie nie potrafie go zrobic mam rozne
watpliowsci ..
2 mar 16:19
Janek191:
f(x) = x
2 − 4 x − 12
a) f( 6) = 6
2 − 4*6 − 12 = ...
b) f(x) = 9 ⇔ x
2 − 4 x − 12 = 9 ⇔ x
2 − 4 x − 21 = 0 − rozwiąż
c) f(x) ≥ 0 ⇔ x
2 − 4 x − 12 ≥ 0
d) f(x) ≤ − 12 ⇔ x
2 − 4 x − 12 ≤ − 12 ⇔ x
2 − 4 x ≤ 0
Dokończ
2 mar 17:18
bezendu:
a) f(6)=
b) x2−4x−12=9
c) x2−4x−12≥0
d) x2−4x−12≤−12
Powodzenia
2 mar 17:19