Nierówność trygonometryczna POMOCY
gracekelly: Jezu wariacji dostanę dzisiaj z tymi funkcjami
Rozwiąż nierówność dla x∊(0,π)
tg2x < 2sinx
2 mar 16:04
PW: Wariacja to funkcja
f : {1,2,3,...,n} → {1,2,3,...,m}, m,n∊N.
Nie mylmy pojęć.

Twoja nierówność ma postać
| | sin2x | |
|
| < 2sinx, x∊(0,π) |
| | cos2x | |
Dobrze by było, gdyby dało się podzielić stronami przez 2sinx − a można?
2 mar 16:15
gracekelly: Tak jest ale wtedy zostaje mi:
| cosx − cos2x | |
| < 0 ⇔ (cosx − cos2x)(cos2x) < 0 |
| cos2x | |
I co dalej? Po podstawieniu za cos2x = cos
2x − sin
2x wychodzą mi cuda

Czy mam teraz bawić
się w rozpatrywanie przypadków, że
cosx − cos2x > 0 i cos2x < 0
lub
cosx− cos2x < 0 i cos2x > 0 ?
2 mar 16:24
Wazyl: cos2x=cos2x−sin2x=2cos2−1
cosx−cos2x=−2cos2x+cosx+1>0
podstawienie itd...
2 mar 16:36
gracekelly: Czyli co, mam rozpatrywać warunki?
2 mar 16:55