wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)=x^3-2x^2-3x 6.
krzychu: wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)=x3−2x2−3x+6.
28 paź 00:38
Eta:
f(x) =0
28 paź 00:42
Eta:
pogrupuj wyraz i wyłącz wspólny czynnik przed nawias

i podaj odp:
28 paź 00:43
godzio187:
x3−2x2−3x+6=0
x2(x−2) −3(x−2)=0
(x2−3)(x−2)=0
x2−3=0 x−2=0
x=√3 x=2
dobrze rozwiązałem ?
28 paź 00:46
Eta:

x
2 −3 =0 => x =
√3 v x = −
√3
odp: x = 2 v x =
√3 v x = −
√3
28 paź 00:49
godzio187: ano tak bo do kwadratu, zawsze o tym zapominam
28 paź 00:50
AROB: x
2 − 3 = 0
(x −
√3)(x+
√3) = 0 ⇒ x =
√3 lub x = −
√3
Czyli zgubiłeś jedno rozwiązanie.
28 paź 00:51
Eta:
To pamiętaj




!
proponuję tak:
x
2−3=0 => ( x −
√3)( x +
√3)=0 => x =
√3 v x = −
√3
wtedy nie zapomnisz o drugim rozwiazaniu
28 paź 00:53
Eta:
28 paź 00:53
godzio187: postaram sie
28 paź 00:55
AROB: Ja już zmykam

Dobranoc
Eto i
Bogdanie. Do jutra.
28 paź 01:05
Marian Kopyto : x
2−2x+3 −> jak mam to rozwiązać? Plz o jak najszybszą odp
2 cze 13:25
bezendu: policz Δ
2 cze 13:28
szczepan: X3+2x2−3x−6
3 sie 11:27
Hajtowy:
x3+2x2−3x−6 = 0
x2(x+2)−3(x+2)=0
(x2−3)(x+2)=0
x=√3 v x=−√3 v x=−2
3 sie 11:31