Obliczyć całkę nieoznaczoną
Paulina: Oblicz całkę nieoznaczoną
Proszę o pomoc z następującym zadaniem:
Oblicz następującą całkę nieoznaczoną f(x) = ∫cos2 (x/4) * sin (x/4) dx
a) metodą przez podstawienie ; t=cos (x/4)
b) metodą przez części
2 mar 16:00
Mila:
| | x | | x | |
∫cos2( |
| )*sin( |
| ) dx= |
| | 4 | | 4 | |
| | x | | 1 | | x | |
[cos |
| =t, − |
| sin( |
| dx=dt] |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 4 | | 4 | | x | |
=−4∫t2 dt=− |
| t3=− |
| cos3( |
| )+C |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
2 mar 16:17
Paulina: a możesz to jakoś skrótowo wyjaśnić?
2 mar 16:29
Mila:
Wszystko masz napisane, w ogóle wiesz o co chodzi przyliczeniu całek?
2 mar 16:50
Paulina: częściowo, a jak będzie metodą przez części ?
2 mar 16:54
Mila:
np. Tak
| | x | | x | | x | | x | | x | |
[cos2( |
| )=u, −2 cos( |
| )sin( |
| )dx=du, v'=sin( |
| ), v=∫sin( |
| )dx= |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
cd. całki
| | x | | x | | x | | x | |
=−4cos2( |
| )*cos( |
| )−2∫cos2( |
| )sin( |
| )dx= przenosimy całkę na lewą stronę |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | x | | x | | x | | x | |
3∫cos2( |
| )*sin( |
| )dx=−4cos2( |
| )*cos( |
| ) /:3 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | x | | x | | −4 | | x | |
∫cos2( |
| )*sin( |
| )dx= |
| cos3( |
| )+C |
| | 4 | | 4 | | 3 | | 4 | |
2 mar 17:17