geometria analityczna
Magda: Wyznacz równania osi symetrii odcinka AB
A ( −7 , 3) B (5 , 3)
Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi te zadanie ? bo nie wiem za bardzo jak je zrobić
2 mar 15:43
Magda: czy jedno z równań będzie wynosić y = 3 ?
2 mar 15:47
Antek:

1. Wyznacz srodek odcinka AB −masz na to wzory
2. Wyznacz rownanie prostej przechodzcej przez punkty A i B ( wystrczy wspolczynnik
kierunkowy)
3. Wyznacz rownanie prostej prostopadlej do AB i przechodzcej przez srodek odcinka AB i po
b
ólu
2 mar 15:53
Mila:

A ( −7 , 3) B (5 , 3)
y=3
S=(−1,3)
x=−1
2 mar 15:58
pigor: ..., ogólnie, to np. tak : oś symetrii odcinka AB, to miejsce
geometryczne punktów P=(x,y) równo oddalonych od A i B , czyli
|AP|= |BP| ⇔ AP
2= BP
2 ⇔ (x+7)
2+(y−3)
2= (x−5)
2+(y−3)
2 ⇔
⇔ (x+7)
2 − (x−5)
2= 0 ⇔ (x+7−x+5)(x+7+x−5)= 0 ⇔ 12(2x+2)= 0 ⇔
⇔ 24(x+1)= 0 ⇔
x+1=0 − szukane
równanie osi symetrii AB ,
lub w innej postaci
x= −1 − prosta ⊥ do AB i zarazem osi OX . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. jeśli zauważysz (bo narysujesz sobie), że AB || OX, to sprawa
jest prosta np. "w pamięci"
x= 12 [5+(−7)]=
12(−2)=
−1. .. i tyle
2 mar 16:04
Magda: dziękuje bardzo
2 mar 16:10
pigor: ..., a co do równania
y=3, faktycznie, to jest druga oś symetrii tego odcinka.
2 mar 16:10
Antek: No to teraz bedzie analizowac
2 mar 16:11
Magda: A czy to zadanie mam dobrze

Napisz równanie okręgu o środku S , przechodzącego przez punkt A
S(4 , 2 ) A(5 , −1 )
wyszło mi :
(x − 4)
2 + (y − 2 )
2 = 10
2 mar 16:33
Antek: jak policzylas promien tego okregu ?
2 mar 16:36
Magda: (x − a )
2 + (y − b)
2 = r
2
z tego wzoru

za a i b podstawiłam 4 i 2 a za x i y 5 i −1
i wyszło mi
10 = r
2
2 mar 16:39