Wyznacz wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu W(x)
Kott: Wyznacz wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu w(x) jeśli W(x)=34x3+34x2−3x−3
2 mar 15:39
M:
26 paź 06:02
Qin Xiaofei:
| | 3 | | 3 | |
w(x)= |
| x3+ |
| x2−3x−3 /(*4) |
| | 4 | | 4 | |
w(x)=3x
3+3x
2−12x−12
w(x)=3x
2(x+1)−12(x+1)
w(x)=(x+1)(3x
2−12)
(x+1)(3x
2−12)=0
x+1=0 lub 3x
2−12=0
x=−1 jest to pierwiastek wymierny
3x
2−12=0
3x
2=12
x
2=4 x=2 lub x=−2 (oba wymierne )
26 paź 10:16
Aruseq: A od kiedy to można wielomian mnożyć przez stałą?
26 paź 11:14
.:
Mnożyć można, ale trza wtedy obie strony przemnozyc
26 paź 11:19
wredulus_pospolitus:
| | 3 | | 3 | |
W(x) = |
| x3 + |
| x2 − 3x − 3 |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | |
W(x) = |
| [ x3 + x2 − 4x − 4 ] |
| | 4 | |
| | 3 | |
W(x) = |
| (x+1)(x−2)(x+2) |
| | 4 | |
26 paź 11:47