Twierdzenie sinusów
Loki: W trójkącie ABC mamy dane |AB| = 12 |BC| = 6√2 |AC| = 6(1 + √3) oraz |kąt BAC| = 30° .
Oblicz miary pozostałych kątów trójkąta.
|kąt BAC| = 30° = α = sinα= 1/2
Obliczyłem to tak:
12 / sinγ = 6√2 / 1/2
sinγ = √2 / 2 = 45°
β = 180 − 45 − 30= 105°
A teraz moje pytanie:
1) Chciałbym obliczyć sinβ takim sposobem:
6√2 / α = 6(1 + √3) / sinβ
jak to zrobić ? Doszedłem do wyniku:
√2 (1 + √3) / 4
Nie mam pomysłu co mam zrobić z tym działaniem aby sinβ = 105°.
2 mar 15:34
Loki: Wie ktoś ?
2 mar 15:50
ccc:

|AB| = 12 |BC| = 6√2 |AC| = 6(1 + √3
Z tw. cosinusów:
IACI
2=IABI
2 + IBCI
2 −2*IABI * IBCI * cosABC
2 mar 15:55
Antek: sin105= sin(60+45) a na to jest wzor sin(x+y)
2 mar 15:59
Loki: Antek jeżeli coś to pomyliłeś pojecie wzoru redukcyjnego:
sin(90 + 15)
2 mar 16:01
ccc: Jeśli chcesz policzyć sin105 to ze wzoru z tablic sin(a+b)=sinacosb+cosasinb
2 mar 16:04
Antek: Jesli tak twierdzisz .
ja sin 60 i 45 znam i policze sin105
Bardzo watpie bys znal sin 15 ile wynosi .ja policze bo zastosuje wzor polokowy bo sin 30
znam ale czy TY znasz ten wzor

Chociaz sin15=sin(45−30) ale wtedy bedziesz musial liczyc dwa razy
2 mar 16:06
Antek: | | √6−√2 | |
Tak do wiadomosci sin15= |
| |
| | 4 | |
2 mar 16:09
loki: dzięki
2 mar 16:51