zapisz wzor funkcji f(x)=I5x-10I 3 bez symbolu wartosci bezwzgl....
krzychu: zapisz wzor funkcji f(x)=I5x−10I+3 bez symbolu wartosci bezwzglednej. Warunki dla x zapisz w
postaci przedzialow.
28 paź 00:35
AROB: pomagam
28 paź 00:36
AROB: f(x) = I5x − 10I + 3
10 5x − 10 ≥ 0 , 5x ≥ 10 , x ≥ 2
Czyli dla x ∊<2, ∞) funkcja ma postać: f(x) = 5x − 10 + 3 = 5x − 7
20 Dla x < 2, czyli dla x ∊ (−∞, 2) funkcja ma postać:
f(x) = −(5x − 10) + 3 = −5x + 10 + 3 = −5x + 13
28 paź 00:45
krzychu: W 10 FUNKCJA MA POSTAC... wynikiem chyba bedzie = 5x−13
28 paź 22:33