przedziały liczbowe - proszę, pomocy
lulu: Zbiór liczb, których odleglość na osi liczbowej od liczby (−3) jest równa 5, można opisać
równaniem:
A.|x|=3
B.|x|=5
C.|x+3|=5
D.|x−5|=−3
Zbiorem rozwiązań nierówności |x+2|≤5 jest przedział:
A. <−3;7>
B. <−7;3>
C. <0;3>
D. <−3;3>
Zbór (−oo;−2)∪(4;+oo) jest zbiorem rozwiązań nierówności:
A. |x+1|>3
B. |x−3|>1
C. |x−1|>3
D. |x+3>1
Nie pamiętam jak się rozwiązuje takie zadania
2 mar 15:33
zawodus: 1. C
2. B
3. C
2 mar 15:35
lulu: ok, dzięki
a mogłabym zapytać jak to rozwiązałeś?
2 mar 15:35
Antek:

Takie zadania rozwiazuje sie w pamieci ale jak nie weisz jak to po prostu rozwiaz je sobie w
zeszycie np zadanie nr 2 |x+2|≤5 to x+2≤5 to x≤3 i x+2≥−5 to x≥−7 i wyznaczasz czesc wspolna
rozwiazan . Widzisz ze wprzedziale <−7,3> te roziwazania sie pokrywaja
2 mar 15:45
lulu: ok, dzięki wielkie
miałam już z tymi zadaniami dawno styczność i już nie pamiętam jak się je rozwiązywalo
ale rozjaśniłeś mi co nieco
2 mar 15:55