wielomian
dmi: (x−1)3+(2x+3)3=27x3+8
jak to sprytnie moge rozwiazac?
2 mar 15:30
gracekelly: Jedynie jak można to rozwiązać to wzory skróconego mnożenia, redukcja wyrazów podobnych, a
potem znajdowanie pierwiastków
2 mar 15:33
ZKS:
Wzorami skróconego mnożenia
a3 + b3 = (a + b)(a2 − ab + b2).
2 mar 15:33
Ajtek:
Po obu stronach masz wzory skróconego mnożenia:
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
2 mar 15:34
Ajtek:
Cześć
ZKS 
.
2 mar 15:34
ZKS:
Dla lewej strony to zastosuj i do prawej.
Dla lewej Twoje a = x − 1 oraz b = 2x + 3 natomiast dla prawej chyba wiadomo?
2 mar 15:35
ZKS:
Hej
Ajtek.
2 mar 15:35
dmi: dzieki
2 mar 16:15