2 mar 15:12
ZKS:
| | 1 | |
Wystarczy że podstawisz za argument odpowiednio −3 ; − |
| ; 3 i wyjdzie Ci 0. |
| | 2 | |
2 mar 15:13
2 mar 15:14
ZKS:
Tak samo x3 ≠ 3.
2 mar 15:15
hugo: podstawić np:
| | 5π | |
−3 = 2sin |
| ? Nie umiem :C |
| | 3 | |
3=x
3...
| | 1 | |
A co do faktu ze w( −3 v − |
| v 3) = 0 to wiem; ale to nie 'wykazuje' |
| | 2 | |
2 mar 15:18
hugo: Właśnie tak się dziwiłem bo sinus jest od −1 do 1 i nawet to razy 2 to nie ma szans dla 3 lub
−3 zatem podane w zadaniu jest w błędnej kolejności? ..
2 mar 15:19
hugo: | | 1 | |
2*sin300 => IV ćwiarka => 2sin(270+30)=> 2*− |
| =−1? // ja z trygonometri jestem słaby.. |
| | 2 | |
chyba zły tok rozumowania zadania. pomóżcie
2 mar 15:22
hugo: prosze pomóż
2 mar 15:57
Mila:
| | √3 | |
sin(300o)=sin(360o−60o)=−sin60o=− |
| |
| | 2 | |
albo
| | √3 | |
sin(300o)=sin(270o+30o)=−cos30o=− |
| |
| | 2 | |
2 mar 16:03
hugo: mila < 3 a tamte pozostałe dała byś rade? Ty nadzieją dla świata
2 mar 16:16
Mila:
Chodzi o wartość x2 i x3 ?
2 mar 16:18
2 mar 16:19
Antek: | | 1 | |
zapamietaj sobie taki wzor logan bm= |
| *m *loga b |
| | n | |
wiec go zastosuj to x
2
2 mar 16:22
Antek: √2=21/2
(U{4√8{2} = ....... 4√8= 4√23= (23)1/4 = 23/4 2=21
U{23/4{2}= policz i potem ten wzor
2 mar 16:27
hugo: byłem po herbate

A można by tak zwłasności działania na liczbach potęgowanych (np.a
x:a
y) iż:
| | 3 | | 1 | |
... 2 ^^ (3/4) :21 = 2 ^^ ( |
| −1= |
| )? |
| | 4 | | 4 | |
Twojego wzoru troche nie rozumiem :C można prosić o wyprowadzenie?
2 mar 16:38
Mila:
(2
12)
x=
4√23: 2
2
0,5x=(2
3)
(1/4):2
2
0,5x=2
34:2
1
2
0,5x=2
−14⇔
x
3=(
√2)
log
2(3)⇔
x
3=2
12log2(3)=2
log2(√3)=
√3
x
1=−
√3
w(x)=2x
3 +x
2−6x−3
W(−
√3)=2*(−
√3)
3+(−
√3)
2−6*(−
√3)−3= [(
√3)
3=(
√3)
2*
√3=3
√3]
=−6
√3+3+6
√3−3=0
W(
√3)=2*(
√3)
3+(
√3)
2−6*(
√3)−3=
=6
√3+3−6
√3−3=0
Resztę sam oblicz.
2 mar 16:39
hugo: błąd ! 3/4 − 1 = −1/4 czyli odp to 1/4√2
2 mar 16:39
2 mar 16:40
Antek: | | 23/4 | |
no wlasnie taki wzor trzeba zastosowac |
| = 23/4−1= 2−1/4 |
| | 21 | |
i teraz log
21{2}*2
−1/4= 2*(−1/4)*log
22 = 2*(−1/4)*1=
2 mar 16:43
hugo: wow, zrozumiałem wszystkie rozwiązania z twojej strony, wow... Jesteś wielka, panu Antkowi też
dziękuję oczywiścię. Milo liczę że tu jeszcze posiedzisz na forum bo mam jeszcze troszke ; //
2 mar 17:00
Domino: b2=h2+({a}{2})2\\h=\frac{ak}{2}\\b2=\frac{a2k2}{4}+\frac{a2}{4}=\frac{a2}{4}(k2+1}
23 mar 16:05