Wykaż że
Trost: Wykaż, że różnica kwadratów dwóch kolejnych nieparzystych liczb naturalnych jest podzielna prze
8.
Ja to zapewne źle zrobiłem:
Wziąłem przykładowe liczby nieparzyste naturalne
3
2−5
2=9−25=−16
−16 : 8 = −2
Może ktoś mnie naprowadzić jak inaczej to wykazać?
2 mar 14:52
Keypax: 2a − 1, 2a + 1 − dwie kolejne naturalne liczby nieparzyste, oczywiście n∊N
(2a−1)2 − (2a +1)2 = 4a2 − 4a + 1 − ( 4a2 + 4a + 1) = 4a2 − 4a +1 − 4a2 − 4a − 1 = −8a ⇒
jest podzielna przez 8
2 mar 15:00
Keypax: a ∊ N * sorki za literówkę
2 mar 15:00
Trost: dziękuje
teraz to przeanalizuje
2 mar 15:03