Uzasadnij tożsamość trygonometryczną
Keypax: Udowodnij tożsamości trygonometryczne, wyznacz dziedzinę.
| sinα + sin2α | |
| = tgα |
| cosα + cos2α | |
| | π | |
Więc z dziedziną problemu nie mam bo cosα + cos2α ≠ 0 i cosα ≠ 0 czyli α ≠ |
| + kπ i α ≠ |
| | 2 | |
| | −2π | | 2π | |
2kπ i α ≠ |
| + 2kπ i α ≠ |
| + 2kπ gdzie k∊C |
| | 3 | | 3 | |
ale teraz jak przekształcić lewą stronę aby uzyskać ten nieszczęsny tangens?
2 mar 14:42
Janek191:
sin 2α = 2 sin α*cos α
cos 2α = cos2 α − sin2α = 2 cos2α − 1
2 mar 14:54
Keypax: Tyle to i ja wiem, ale ostatecznie dochodzę do postaci:
| sinα(1+2cosα) | |
| |
| cosα +1 − 2sin2α | |
I co dalej?
2 mar 14:57
Janek191:
To nie jest tożsamość trygonometryczna
2 mar 15:01
ZKS:
Coś mi nie pasuje ta dziedzina.
| | 2 | | 2 | |
cos( |
| π) + cos(2 * |
| π) = −1 |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
cos(− |
| π) + cos[2 * (− |
| π)] = −1 |
| | 3 | | 3 | |
2 mar 15:02
Keypax: Dlatego też dziwi mnie treść zadania, ponieważ jest UDOWODNIJ, a skoro mam coś udowodnić to
znaczy, że tak jest, cóż widać błąd w przykładzie.
2 mar 15:03
Keypax: cosα + cos2α ≠ 0
cosα + cos2α − sin2α ≠ 0
cosα + cos2α − 1 + cos2α ≠ 0
2cos2α + cosα − 1 ≠ 0
t = cosα i t∊<−1,1>
2t2 + t − 1 ≠ 0
Δ = 1 + 8 = 9, √Δ = 3
t≠−1 i t ≠ 1
cosα ≠ −1 i cosα ≠ 1
α ≠ 2kπ i α ≠ π + 2kπ, k∊C i do tego jeszcze cosα ≠ 0 czyli α≠ π2 + kπ
Sorki, przepisałem dziedzinę z innego podpunktu xD
2 mar 15:11
Keypax: Jezu nie, cosα≠ 1 i cosα ≠ 12
2 mar 15:12
Keypax: Zresztą już nie istotne, błąd w przykładzie skoro nie zachodzi tożsamość
2 mar 15:13
ZKS:
Łatwiej można było policzyć cos(x) + cos(2x) ≠ 0.
cos(2x) ≠ −cos(x)
cos(2x) ≠ cos(π − x)
2x = π − x + k * 2π ∧ 2x = x − π + k * 2π
| | π | | 2 | |
x = |
| + k * |
| π ∧ x = −π + k * 2π. |
| | 3 | | 3 | |
2 mar 15:21
ZKS:
Oczywiście zamiast = winno być ≠.
2 mar 15:21
arystoteles: dupa
1 gru 20:48
Bogdan:
| | sinα + sin2α | | | |
L = |
| = |
| = |
| | cosα + cos2α | | | |
| | 3α | | 1 | |
= tg |
| = tg(α + |
| α) ≠ tgα |
| | 2 | | 2 | |
1 gru 21:28