qqs: Witam!
Wiedząc, że sinhx= (e
x - e
-x) / 2 wyznacz funkcję odwrotną (czyli arcsinhx), podobne
mam z resztą hiperbolicznych funkcji trygonometrycznych ale wystaczy mi 1 przykład

pozdrawiam
10 paź 15:51
qqs: już sobie poradziłem
10 paź 16:43
Jakub: Napisz jak.
10 paź 16:44
qqs: sinh(x)= (ex - e-x) / 2
f:R--->R
za sinh(x) podstawiam y
y = (ex - e-x) / 2 |*2 obie strony
2y = (ex - e-x)
ex = t
2y = t - 1/t
2y = (t2 -1)/t
2yt=t2 -1
t2 - 2yt - 1 = 0
delte liczę i jest ona równa 4(y2 +1)
pierwiastek z delty 2√y2+1
t1 = y - √y2 + 1 - co jest nie możliwe bo ex nie może być ujemne więc to odrzucamy
t2 = y + √y2 + 1
ex = y + √y2 + 1 | * ln obie strony
x = ln(y + √y2 + 1 )
i teraz zamieniamy x z y i mamy
y = ln(x + √y2 +1 )
Czyli arcsinh(x) = ln(x + √y2 +1 )
10 paź 23:46
qqs: A co Jakub, też masz to zrobić?
Nie studiujesz czasem na I roku na lotnictwie i kosmonautyce w Rzeszowie?
10 paź 23:47
Jakub: Zastanawiałem się nad odpowiedzią na to zadanie. Nie wiedziałem i jak zobaczyłem, że ty
już wiesz no to chciałem się dowiedzieć

Studiowałem ale we Wrocławiu.
10 paź 23:57