Fizka mature 2008
Mariuszzz: Proszę o pomoc , nie rozumiem kompletnie pkt c i d; /
W elektrostatycznym liniowym akceleratorze Van de Graffa przyspieszano protony do energii 5MeV.
Podczas przyspieszania w jednorodnym polu elektrycznym na drodze 25m protony uzyskiwały
prędkość końcową o wartości 3 *107 m/s. Natężenie prądu elektrycznego wiązki protonów,
opuszczających ten akcelerator i kierowanych na tarczę pomiarową, wynosiło 40 µA. W
obliczeniach potraktuj przyspieszane protony nierelatywistycznie, pomiń ich początkową energię
kinetyczną, oraz przyjmij, że wszystkie przyspieszone protony zostają pochłonięte przez tarczę
pomiarową.
a) (3 pkt)
Oblicz wartość natężenia pola elektrycznego przyspieszającego protony.
b) (2 pkt)
Oblicz czas przyspieszania protonów w akceleratorze.
c) (4 pkt)
Oblicz wartość siły, z jaką wiązka protonów działa na tarczę pomiarową.
d) (5 pkt)
Oblicz, z jaką szybkością należałoby odprowadzać ciepło z tarczy pomiarowej, na którą
skierowano wiązkę protonów, aby temperatura tarczy nie ulegała zmianie.
2 mar 14:13
Maslanek: c) ze zmiany pędu
d) energia kinetyczna protonów jest całkowicie pochłaniana przez tarczę
2 mar 14:17
Maslanek: Natężenie prądu elektrycznego wiązki protonów,
opuszczających ten akcelerator i kierowanych na tarczę pomiarową, wynosiło 40 µA
| | q | | N*e | |
Jak mniemam wykorzystanie I= |
| = |
| , gdzie N−ilość elektronów przepływająca w czasie |
| | t | | t | |
t.
2 mar 14:18
Mariuszzz: W pkt a) U=500V
punkt b) zastanawiam sie jak znależć V→ (te prostoliniowe)
v→=√V2−V22
V2 to bedzie to z ruchu przyspieszonego
E=F/q = ma/q
a=V/T − tylko ktorej V w tym przypadku wziac pod uwage?
2 mar 14:43
Mariuszzz: ew Ek= 5MeV
V=√2Ek/m = 1,3 *107m/s
i t = 1,9 *10−6s
Podpowiedzcie czy dobrze
2 mar 14:50
Mariuszzz: c i D dalej nie potrafię rozwiązać .
2 mar 14:58
Mariuszzz: Pomoże ktos?
2 mar 17:19