Ciąg arytmetyczny.
Blue: Przeczytaj dowód wzoru na sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o pierwszym wyrazie
a
1 i różnicy r. Uzasadnij przejście z linijki przed przedostatniej do przedostatniej i
ostatniej
S
n = a
1 + a
2 +....+ a
n−1 +a
n =
= a
1 + (a
1 + r) + (a
1 + 2r) +....+
+(a
1 + (n−2)r) + (a
1 + (n−1)r)=
= n * a
1 + r(1+2+...+ (n−2)+ (n−1))=
| | n(n−1) | | 2a1+(n−1)r | | a1+(a1+(n−1)r) | |
n * a1 + r |
| = |
| *n = |
| *n = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Maslanek: Zabawne jest to, że w tym momencie: r(1+2+...+ (n−2)+ (n−1)) stosowany jest wzór na sumę ciągu
arytmetycznego ^^

(chyba, że traktować to jako pokazanie tej sumy w inny sposób)