czworokąty
Noname: zadanie 1 :
Oblicz pole i obwód równoległoboku, w którym dłuższy bok wynosi 2√3, a krótsza przekątna o
długości 6, tworzy z jego krótszym bokiem kąt prosty.
zadanie 2 :
wysokość i krótsza podstawa trapezu różnoramiennego mają długość 3. Oblicz jego pole i obwód
wiedząc że kąty przy podstawie mają miarę 60 stopni i 30 stopni.
zadanie 3 :
znajdź wysokość rombu o boku równym 13 i przekątnej 24
Z góry dziękuję za pomoc
2 mar 14:04
Janek191:

a = ?
2 mar 14:13
Noname: czyli pole wyniesie 6 √3 a obwód 12 √3 ?
2 mar 14:25
Janek191:

Mamy
| 3 | |
| = tg 60o = √3 ⇒ x = √3 |
| x | |
| 3 | |
| = sin 30o = 0,5 ⇒ d = 6 |
| d | |
c
2 = (
√3)
2 + 3
2 = 3 + 9 = 12 = 4*3 ⇒ c = 2
√3
Pole trapezu
P = 0,5*( a + b)*h = 0,5*(
√3 + 3 + 3
√3)*3 = 1,5*( 3 + 4
√3) = 4,5 + 6
√3
Obwód trapezu
L = a + b + c + d = (
√3 + 3 + 3
√3) + 3 + 2
√3 + 6 = 12 + 6
√3
2 mar 14:28
Janek191:
z.1 Jaka jest długość dłuższego boku równoległoboku.
Podane dane są sprzeczne !
2 mar 14:32
pigor: w 1−szym zadaniu masz coś z danymi nie tak; czy
na pewno dłuższy bok ma długość 2
√3, a krótsza przekątna 6
2 mar 14:35
Noname: Przepraszam ma być 2√13
2 mar 14:37
Janek191:

Mamy
12
2 + x
2 = 13
2
x
2 = 169 − 144 = 25
x = 5
2x = 10
Pole rombu
P = 0,5*24*10 = 120
oraz pole rombu
P = 13*h
13 h = 120
=============
2 mar 14:42
pigor: ..., zad. 3.
niech d − połowa krótszej przekątnej, to d
2=13
2−12
2= 1*25 ⇒ d=5 ⇒ 2d=10,
a jeśli
h=? szukana wysokość rombu, to np. z porównania wzorów na pole
rombu masz równanie 13*h=
12*24*10 ⇒ 13h= 120 ⇒
h ≈ 9,23 . ...
2 mar 14:45
Noname: Dziękuję wam bardzo za pomoc
2 mar 14:46
Janek191:
Do z. 1
a = 2√13
więc
b2 = a2 − 62 = ( 2√13)2 − 36 = 4*13 − 36 = 16
b = 4
Pole
P = 2*6* b = 12 * 4 = 48
Obwód
L = 2a + 2 b = 2* 2 √13 + 2*4 = ...
2 mar 14:47