aa
hugo: w(x)=x3+mx2+nx+4 jest podzielny przez dwumian x−1, a reszta z dzielenie tego wielomianu przez
dwumian x+1 jest równa 8. Wyznacz wzór wielomianu w, a następnie rozwiąż nierówność
w(x)>=x2−x
Z tw o podzielości wielomianów(?)
dla x=1
w(x)=0
1+m+n+4=0
I teraz kwestia merytoryki:
w(x) : (x−1) = p(x)
p(x) : (x+1)= q(x)+8?
2 mar 13:44
ICSP: a nie lepiej napisać : z twierdzenia o reszcie otrzymuje drugie równanie : w(−1) = 8
?
2 mar 13:45
Trivial:
w(1) = ... = 0
w(−1) = ... = 8
Układ dwóch równań liniowych.
2 mar 13:46
hugo: Merytoryka polecenia.. dobrzę zastosuje się do twojego
Trivial 
{1+m+n+4=0
{−1+m−n+4=8
n=−5
m=0
chyba dobrze
2 mar 14:13
hugo: w(x)=x3+mx2+nx+4
n=−5
m=0
w(x)=x
3+0−5x+4
a następnie rozwiąż nierówność
w(x)>=x2−x
x
3−5x+4>x
2−x
x
3−x
2−4x+4>0
x
2(x−1)−4(x−1)>0
(x
2−4)(x−1)>0
x=2 v x=−2 v x= −1
Parablola !
xe(−2;−1) U (2;00)

dobrze?
2 mar 14:19
ZKS:
Parabola powiadasz?
2 mar 14:23
Antek: Masz wielomian st0pnia 3 to wykresem bedzie parabola?
2 mar 14:25
hugo: no tak : )
2 mar 14:26
hugo: emmm to co polecasz

.
2 mar 14:26
hugo: ładnie złożyłem wyszły pierwiastki...
2 mar 14:27
hugo:

przecież rysuje sie...
3 pierwiastki
2 mar 14:48
ZKS:
I to jest wykres paraboli tak?
2 mar 14:50
ZKS:
Rozwiąż jeszcze raz równanie
x − 1 = 0.
2 mar 14:53
hugo: x−1=0
x>1
xe(1

o)
2 mar 14:57
hugo: xe(1: oo)
2 mar 14:57
hugo: widzę błąd oks
2 mar 14:57
hugo: x=2 v x=−2 v x= 1
xe(−2;1) U (2;00)
czy teraz dobrze?
2 mar 14:58
ZKS:
Teraz jest

. Twoim wykresem nie jest parabola!
Wykresem funkcji kwadratowej jest parabola.
2 mar 15:05
hugo: To jak to się nazywa? skoro nie parabola?
2 mar 15:13
Antek: 14:48 jest to wezyk
2 mar 15:16
hugo: : ]
2 mar 15:24