aa
hugo: pomóżcie

(m+1)x
4−(m+1)x
2+4m=0
wyznacz wartość m dla którego równanie ma 4 różne pierwiastki
podstawiłem t:=x
2
(m+1)t
2−(m+1)t+4m=0
Δt=−15m
2−14+1
√Δm=16
Okej i tu wypadało by wrócić do t:=x
2 ale 4 nam nei wyjdą :X pomóżcie !
2 mar 13:37
wredulus:
Nie bardzo rozumiem co to sa te m1 i m2
2 mar 13:40
J: Ty musisz nałożyć taki warunek, aby równanie kwadratowe miało 2 rózne dodatnie rozwiązania
2 mar 13:44
Kaja: cztery wyjdą gdy m+1≠0 i Δ>0 i t1*t2>0 i t1+y2>0
2 mar 13:46
hugo: dwa pierwiastki z delty m,
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
m1= |
| , m2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
J
roszę o podpowiedź ; / chyba że ci chodzi że m+1 ≠ 0 no ale co dalej
2 mar 13:48
Trivial: Kaja napisała kompletny zestaw warunków.
2 mar 13:49
hugo: Kaja : Dzięki

obczajam!
2 mar 13:49
Kaja: super hugo
2 mar 13:51
hugo: Założenia:
m≠−1
| | 1 | |
Δ>0 => m∊(−oo;−1) U ( |
| ; oo) |
| | 15 | |
| | c | | 4m | |
t1t2>0 => (vieta) => |
| => |
| >0 |
| | a | | m+1 | |
| | m+1 | |
tego warunku nie do końca rozumiem////// t1+t2>0 => |
| I teraz to sie równa 0? meR |
| | m+1 | |
czy 'znak ilorazu jest taki samo jak znak iloczynu' (m+1)
2>0 = m>−1
2 mar 14:04
J: Aby dwie liczby były dodatnie, to musi być: a + b > 0 i jednocześnie a*b > 0
2 mar 14:06
hugo: To mam dobrze? i co dalej? mam dwa pierwiastki :X ! z tego jeden ujemny i nie da się go
zpierwiastkować...
2 mar 14:07
hugo: ratujcie
2 mar 14:09
hugo: prosze by mi to ktoś rozwiązał :X
2 mar 14:24
hugo: | | 1 | |
założenia: m∊(−oo;−1) U ( |
| ; oo) |
| | 15 | |
Ale kurczę jak rozwiązać :C nie moge znaleźć 4 rozwiązań mam ino
m
1={1}{15} v m
2=−1
jak by to rozszerzyć
t:=x
2
Ale z '−1' sie nie da
2 mar 15:02
hugo: Milo Mogła byś :C? albo ktoś?
2 mar 17:07
Mila:

(m+1)x
4−(m+1)x
2+4m=0
t=x
2, t>0
1) m+1≠0⇔m≠−1
2)Δ>0, t
1*t
2>0 i t
1+t
2>0
| | 1 | |
Δ=(m+1)2−4*4m*(m+1)>0⇔m∊(−1, |
| ) |
| | 15 | |
| | m+1 | |
3) t1+t2= |
| =1>0 dla każdego m∊R\{−1} |
| | m+1 | |
| 4m | |
| >0⇔m*(m+1)>0⇔m<−1 lub m>0 |
| m+1 | |
Część wspólna
Taka odpowiedź?
2 mar 17:45
hugo: Więc: odpowiedzi nie mam ale to samo mi wyszło

myślałem że mam źle... Dziękuję !
2 mar 18:21
Mila:
2 mar 18:44