średnia aryt.
sjs: a) Wyznacz x i y jeśli średnia arytmetyczna zestawu liczb 3,5,4,9,12,4,9,5,5,4,x,y jest równa
6,25 dominantą tego zestawu jest 5 oraz x < y.
b) Średnia arytmetyczna zestawu liczb 1,3,7,4,9,10,2,4,8,x,y jest równa 6 a mediana 5.
Wyznacz x i y jeśli x<y
2 mar 13:18
Daria:
21 lut 09:06
wredulus_pospolitus:
Panie i Panowie −−− czy widzicie jak niesamowicie unikalne jest to zadanie

Spójrzcie
dokładnie
21 lut 10:33
Jolanta: 4*5+3*4+3+2*9+12+a=78
20+15+18+12+a=78
a=13 x<y
x=5 y=13
21 lut 11:54
Jolanta: Jakis błąd x liczba ujemną czyli 5 nie może być mediana
21 lut 14:49
wredulus_pospolitus:
1a.
I. średnia = 6.
25

−−> suma = 75 a suma znanych liczb = 60
więc x+y = 15
II. dominantą jest 5 ... występuje ona (teraz) trzy razy.
związku z tym x ≠ 4 oraz y ≠ 9
III. możliwe pary (zakładając, że x>0) to:
x = 1 i y = 14
x = 2 i y = 13
x = 3 i y = 12
x = 5 i y = 10
x = 7 i y = 8
21 lut 15:38
wredulus_pospolitus:
1b.
I. średnia = 6 −−−> suma = 66 a suma znanych liczb = 48
więc x+y = 18
II. mamy 11 liczb, pięć znanych jest mniejszych od 5
związku z tym medianą musi być pojedyncza liczba, a druga musi być większa od 5 ... stąd x = 5
III. więc y = 13
21 lut 15:42
wredulus_pospolitus:
Joluś ... pomieszały Ci się zestawy liczb
21 lut 15:42
Jolanta: Ech coś próbowałam pisać i zasnęłam
21 lut 18:44
wredulus_pospolitus:
Tak Cię matematyka wymęczyła że odpłynęłaś w trakcie pisania
21 lut 18:59
Jolanta: Nie,resztkami sił odłożyłam telefon

Pogoda mnie wykańcza,idą zmiany
21 lut 20:54