IV 27
olaa.: Funkcja f(x)= −x2 + bx + 4 przyjmuje największą wartośc dla x=2. Oblicz f(1).
2 mar 13:16
ICSP: xw = 2 (czy jak inni wolą zapisywać p = 2 )
Poszukaj w tablicach wzoru na xw,
2 mar 13:18
J: | | b | |
xw = 2 oraz xw = − |
| , stąd oblicz b |
| | a | |
2 mar 13:20
ICSP: J jesteś pewien tego wzoru ?
2 mar 13:21
2 mar 13:24
pigor: ... z warunków zadania :
f(1)= −1
2+b+4= −1+4+b=
b+3= ?, ale
x
w=p=2=−
b2a i a=−1 ⇒ 2=
b2 ⇒
b=4 ⇒
⇒
f(1)= 4+3=
7 − szykana
wartość funkcji ...
2 mar 13:30
Trivial: pigor, dobrze że nie szykanowana..
2 mar 13:31