prawdopodobieństwo
mario: Do miasta w którym są cztery hotele, przyjechało pewnego dnia 12 turystów. Załóżmy, że każdy
turysta losowo wybiera hotel , w którym będzie nocował. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w
każdym hotelu zamieszkają po trzy osoby(z tej grupy turystów) ?
2 mar 13:04
mario: ktoś poratuje?
2 mar 13:15
mario: ?
2 mar 13:58
Trivial:
Ponumerujmy hotele 1,2,3,4. Niech x
1, x
2, x
3, x
4 ≥ 0 oznaczają liczbę osób w każdym z tych
hoteli. Mamy:
x
1 + x
2 + x
3 + x
4 = 12 x
k ≥ 0
Liczba wszystkich rozwiązań tego równania jest
Zatem
2 mar 14:11
PW: Zbiór zdarzeń elementarnych Ω można utożsamić ze zbiorem wszystkich funkcji
f: {1,2,3,...,12} → {1,2,3,4}
(każdemu z 12 turystów przyporządkowano numer hotelu − są to 12−elementowe wariacje z
powtórzeniami o wartościach w zbiorze 4−elementowym).
|Ω| = 4
12.
Sytuację opisaną jako zdarzenie A − "w każdym hotelu zamieszkało po 3 turystów" otrzymamy, gdy
pokażemy wszystkie sposoby podziału 12−osobowej grupy na 4 podzbiory (z uwzględnieniem
kolejności tworzonych podzbiorów). Taki podział jest równoznaczny z określeniem: turyści z
pierwszego podzbioru zamieszkali w hotelu nr 1, turyści z drugiego podzbioru − w hotelu nr 2
itd.
Wszystkie możliwe zdarzenia są jednakowo prawdopodobne (wynika to z treści zadania), więc
stosujemy tzw. klasyczną definicję prawdopodobieństwa:
2 mar 14:27
Trivial: PW, wiem że mój sposób jest zły, ale dlaczego?
3 mar 17:55
PW: A ... potraktowałeś ludzi jak nierozróżnialne kulki. Rozwiązanie równania, np.
1 + 4 + 5 + 2 = 12
nie ilustruje wszystkich możliwych wyborów dokonywanych przez ludzi.
3 mar 18:04
Trivial:
Aha, dzięki. Nigdy nie byłem pewny tych modeli probabilistycznych.
PS: Sprawdziłem Twój wynik prostą symulacją komputerową. Zgadza się.
3 mar 18:09