matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo mario: Do miasta w którym są cztery hotele, przyjechało pewnego dnia 12 turystów. Załóżmy, że każdy turysta losowo wybiera hotel , w którym będzie nocował. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w każdym hotelu zamieszkają po trzy osoby(z tej grupy turystów) ?
2 mar 13:04
mario: ktoś poratuje?
2 mar 13:15
mario: ?
2 mar 13:58
Trivial: Ponumerujmy hotele 1,2,3,4. Niech x1, x2, x3, x4 ≥ 0 oznaczają liczbę osób w każdym z tych hoteli. Mamy: x1 + x2 + x3 + x4 = 12 xk ≥ 0 Liczba wszystkich rozwiązań tego równania jest

nawias
12+4−1
nawias
nawias
4
nawias

nawias
15
nawias
nawias
4
nawias

|Ω| =
=
= 1366

Zatem
 1 
p =

≈ 0.0732%
 1366 
2 mar 14:11
PW: Zbiór zdarzeń elementarnych Ω można utożsamić ze zbiorem wszystkich funkcji f: {1,2,3,...,12} → {1,2,3,4} (każdemu z 12 turystów przyporządkowano numer hotelu − są to 12−elementowe wariacje z powtórzeniami o wartościach w zbiorze 4−elementowym). |Ω| = 412. Sytuację opisaną jako zdarzenie A − "w każdym hotelu zamieszkało po 3 turystów" otrzymamy, gdy pokażemy wszystkie sposoby podziału 12−osobowej grupy na 4 podzbiory (z uwzględnieniem kolejności tworzonych podzbiorów). Taki podział jest równoznaczny z określeniem: turyści z pierwszego podzbioru zamieszkali w hotelu nr 1, turyści z drugiego podzbioru − w hotelu nr 2 itd.

nawias
12
nawias
nawias
3
nawias

nawias
9
nawias
nawias
3
nawias

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

nawias
3
nawias
nawias
3
nawias

|A| =

nawias
12
nawias
nawias
3
nawias

nawias
9
nawias
nawias
3
nawias

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

|A| =
.

Wszystkie możliwe zdarzenia są jednakowo prawdopodobne (wynika to z treści zadania), więc stosujemy tzw. klasyczną definicję prawdopodobieństwa:
  |A| 
P(A) =

|Ω| 
2 mar 14:27
Trivial: PW, wiem że mój sposób jest zły, ale dlaczego?
3 mar 17:55
PW: A ... potraktowałeś ludzi jak nierozróżnialne kulki. Rozwiązanie równania, np. 1 + 4 + 5 + 2 = 12 nie ilustruje wszystkich możliwych wyborów dokonywanych przez ludzi.
3 mar 18:04
Trivial: Aha, dzięki. Nigdy nie byłem pewny tych modeli probabilistycznych. PS: Sprawdziłem Twój wynik prostą symulacją komputerową. Zgadza się.
3 mar 18:09