jerey: rozwiazac rowanie;
5log
3x−2log
9x=12
| | 2log3x | |
5log3x− |
| =12 |
| | 2log332 | |
20log
3x−2log
3x=48/ 2
10log
3x − log
3x =24
log
3x=t
10t−t=24
2 mar 12:40
J: Źle .... w drugiej linijce 2 ma być tylko w liczniku, w mianowniku tylko log39
2 mar 12:51
jerey: ok, dzieki
2 mar 12:55
jerey: ok, teraz wyszła sensowna odpowiedz
2 mar 12:58
Domel: A może tak?
| | 1 | |
log9 x = log3 √x = log3 x1/2 = |
| log3 x |
| | 2 | |
| | 1 | |
5log3 x − 2* |
| *log3 x = 12 |
| | 2 | |
5log
3 x − log
3 x = 12
4og
3 x = 12
log
3 x = 3
x = 27
2 mar 13:06